onsdag 14 augusti 2013

Kräftskiva 2013

Dukning innan maten bars in... Undrade lite var den skulle få plats :) Jag var i valet och kvalet inför dukning inne/ute, det var varmt men regnet hängde i luften. Som tur är blev det inne, för det kom en skur precis vi satt oss till bords.

Asså vilken p-e-r-f-e-k-t kväll vi hade i går!!!

 Galet gott med kräftor, godaste tillbehören, bästa gästerna, varm sommarkväll, trevlig stämning med prat och skratt ända till midnatt. 

Vi hade våra vänner Göran och Erika här med döttrarna Celine och Alice. Celine är Natalies kompis sedan innan, och de hade såååå kul, högt skratt hördes både från hennes rum och från lekstugan :) Alice är liten men fick ändå vara med hela tiden.

Utöver dem, hade vi även Curre och Helena här. Vi umgicks med dem för ca 10 år sedan då de bodde här, sedan flyttade de norrut och vi tappade kontakten. Men nu var/är de här på besök (Göran och Helena är syskon), och det blev ju mer än lyckat för våran del. Underbara människor!



Jag dukar alltid med skölja-fingrarna-skålar + små handdukar till kräftkalaset, och det är verkligen klokt. Det behövs, minst sagt, samt ytterligare ca 100 servetter till per person.

 Rönnbärskvistar från morgonpromenaden. Knatade milen igen, innan jag duschade och började baka och fixa till kvällen. Det var lite svårt att hitta röda rönnbär, de flesta är bara svagt orangea än så länge. Men går man en hel mil så har man mycket att välja på :)

Barnen hade ett eget bord i köket, med korv till middag. Fy tyckte synd om dem, och de tyckte synd om oss vuxna :)



 Vitt bröd hör ju till så klart. Det var Natalies idé att strö på flingsalt på smöret, "Så där som på restaurang".



Den viktigaste tillbehören är västerbottenspaj. Jag gjorde två stycken men bara en gick åt, perfekt :) Så gott som det är har vi inget emot att äta det även idag.



Och här har vi di, självaste kräftorna! Vackra att se på och goda att äta. Ett halvt kilo per person är exakt lagom mängd. 



 Kantarellpajer, jättegoda och uppskattade, recept hittad här.


 

Alla våra tre favoritostar samlade på ett och samma ställe :) Och så klart aioli...


 

 ... för vi hade 1 kg räkor också. Samt lite kräftstjärtar. Allt åt vi upp :)



Sommarens sista svenska jordgubbar fick agera sallad, tillsammans med lite honungs- och galiamelon.


 
 

GOTT! GOTT! GOTT!

Allt var liksom... gott.



Sedan dukade vi av tillsammans, kokade kaffe och myste med blåbärspaj + vanlijvisp i soffan tills sent på natten. Det är underbart med mörka kvällar, jag tände massor av stearinljus överallt och det kändes lite lite som om hösten är på väg.


Och idag tänker vi ta dagen precis som den kommer! Spela spel önskade Natalie så det ska det bli i alla fall. Regnet ÖSER ner utanför och det är så härligt att ha altandörrarna öppna samtidigt. Sitta här i soffan och lyssna på smatter utanför...

Till lunch blir det nog... Rester från igår! Can't wait!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar