onsdag 21 november 2012

Massor av bilder från riksdagshuset



Besöket på riksdagen i går kväll var hur intressant och häftigt som helst! Daniel fixade det via Mikael Oscarsson (de är poolare sedan flera år), och bättre eller mer engagerad guide hade man inte kunnat önska. Mikael har jobbat i huset i 14 år, så han vet verkligen allt, kan allt, hittar överallt och har tillgång till allt med sin lilla nyckelbricka. Vi kom in till delar av huset dit inte ens alla på riksdagen har tillträde.

 Ovan visar Mikael hur det går till när man röstar. Man drar sin bricka i en skåra för att öppna till knapparna som sitter under bordsskivan. Han har sin plats där han står, näst längst fram. Man börjar tydligen längst bak, haha, värsta tuppgården ☺



 På något vis ser det här mer naturligt ut än någon på förra inlägget, haha!

 

 Den här salen (eller Första Kammaren som Mikael kallade det) är verkligen Det Allra Heligaste. Vi var tydligen övervakade av en massa kameror från alla håll...

Åhörarläktaren ovanför är där besökare brukar få komma till, typ skolklasser och så. Få kommer längre.



 I den här urnan läggs en "nej"-röst och en "ja"-röst vid oavgjord röstning. Då lottar man helt enkelt, lite random kanske men vad ska man annars göra.

Vi fick lära oss verkligen massor av hur det går till när Sveriges rikes lagar och regler klubbas igenom i det här rummet.



 Den här "lilla" salen kallas Andra Kammaren. Jag har glömt bort vad den användes till, dock :)


 

Mikael berättar om takmålningarna, som bara de är riktiga kulturskatter i sig. Hela huset är så snyggt, med alla dess genomtänkta och påkostade detaljer bevarade.

 

 Vi vandrar vidare i det enorma huset! Daniel hittar rätt bra här för han känner många av riksdagsledamöter och är ofta här på lunch eller håller föredrag.

Jag känner ingen som känner lika mycket folk än han i alla fall!
 



Ett av alla de pampiga rummen. Här håller försvarsutskottet, som Mikael leder, sina tisdagsmöten.

Det är tydligen så att varje ord som sägs i Första Kammaren, skrivs upp av stenografer, och trycks i bokform. I det här rummet finns böcker efter ett antal års sittningar!

På övre bilden finns Sofia, VD för Noors slott, och Sune, ägare av Panoramabild.


 

 Ser man på, vilken gullig liten namnskylt vi har här då ☺
 



Huvudingången, den känner man ju igen från ett antal Riksdagens öppnanden!



 Palme får vara med på ett hörn!




Så många vackra salar!

Hon till höger är Bibi som har en fastighetsförmedling i Knivsta, hon till vänster om henne minns jag inte men någon herrgård tror jag. Han i rutig skjorta och jeans äger Knivstas största byggföretag, han bakom minns jag inte och hon bredvid/bakom äger inget företag alls, haha!



Här berättar Mikael om Sveriges första kvinnliga talman och sin gode vän Ingegerd Troedsson, som nyligen gått bort.



På taket i det rummet, alla dåtida länsvapen.



 Både riksdagshuset, Rosenbad, Tingsrätten, och alla andra byggnaderna här omkring är sammanflätade med underjordiska gångar, ända fram till Sergels torg. 

Här är vi i en av gångarna under jorden, på väg till den privata delen där alla riksdagsledamöter har sina kontors- och övernattningsrum. Vi var även in till Mikaels etta.

Muren på bilden är kvarlämnad del av stadsmuren som omringade Stockholm någon gång på 1200-talet. Riktigt häftigt!



 Sedan käkade vi middag i representationsmatsalen. Där fanns även en och annan politisk "kändis". Inga dåliga arbetsdagar det här gänget har, som styr Sverige! Vi hade bokat middag till halv 8, och de jobbade på för fullt. Ja, var kvar på jobbet i alla fall.



Maten var riktigt god, och en till fördel är väl att ingen lyckas bli tjock på de här portionerna :)

Min fina fina Daniel till höger!
 


 Bygget är fint även utanpå, som här i kvälls-skymningen.



På väg hem igen, full av intryck och med gott kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar